Birgit Van Mol is inmiddels vele jaren samen met haar partner René maar spijtig genoeg werd bij hem de ongeneeslijke auto-immuunziekte MCTD vastgesteld in een zeldzame vorm en erge graad.

“Het is een grillige ziekte en we hebben weer zware maanden achter de rug met spoedopnames in ziekenhuizen. Dokters hebben hem nog eens binnenstebuiten gedraaid, maar ze weten niet meer wat ze nog meer kunnen doen”, vertelt een moedige Birgit aan Dag Allemaal.

Gezien de ziekte zo weinig voorkomt, wordt er weinig onderzoek naar gedaan. “Door een medicijnwissel is hij gelukkig weer boven water gekomen, hij overleefde al veel doemscenario’s. Wij zeggen: ‘Een chance dat René onkruid is, dat vergaat niet”, aldus Birgit.

Die soort humor maakt het voor hen wat draaglijker, een vorm van verwerken en ermee om gaan. Soms is het ook echt bijtende galgenhumor.

“Ik zei onlangs: ‘Ik ga naar huis. Eens zien of iedereen daar nog leeft.’ Wij kunnen daar om lachen, maar ik vergeet dat anderen daar soms door gechoqueerd zijn”, bekent Birgit Van Mol aan Dag Allemaal.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be