Als interieurarchitect heeft Bart Appeltans aardig wat kennis rond renovaties opgebouwd. Maak ook op persoonlijk vlak kent hij er wat van. Samen met zijn vriend Dennis verbouwde hij al drie woningen. Hiermee is hij ook de geknipte man om de koppels van ‘Huis Gemaakt’ te begeleiden. “Voor je aan zo’n project begint, moet je jezelf en je partner goed kennen.”  

De programmamakers hebben bij de selectie van de kandidaten ook hun relatie onder de loep genomen want de zware maanden van verbouwen zijn niet te onderschatten. Zowel fysiek als mentaal worden ze op de proef gesteld. “Je moet een sterk koppel zijn om zonder al te veel ruzie door dat programma te raken. Anders begin je er beter niet aan. Maar je moet je er wel bij neerleggen dat er soms woorden gaan vallen. Als ik dan een gouden raad mag geven, is het wel om meteen de dingen uit te spreken. En een goede rolverdeling te vinden.”, vertelt Bart aan ‘Story’. 

Er is dan ook nog eens de onzekere factor voor de kandidaten of ze wel in het huis kunnen intrekken. Van de zes koppels blijven er al snel maar drie over en dan is de kans een op drie dat je een droomwoning wint. “Dat is veel hoger dan wanneer je met de lotto speelt. Kan je een grotere prijs winnen op tv dan een huis met alles erop en eraan, gratis en voor niks?”

Bart Appeltans wil zijn rol als jurylid vooral gebruiken om de koppels inzicht te geven en ze zeker niet af te breken. “Nee, ik geef de koppels vooral opbouwende kritiek. Als een kamer eens minder geslaagd is, zal ik duidelijk zeggen waarom dat zo is, zodat ze het de volgende keer beter doen.” Voor Bart is ‘Huis Gemaakt’ alvast een leuk weerzien met makelaar Béa Vandendael uit ‘Blind Gekocht’ en met de aannemer Cerina Marchetta heeft hij nog op school gezeten. “Ik wist dat dat ging matchen, want we hebben dezelfde soort humor. Net als Béa. We plagen elkaar veel op die draaidagen.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.