In het tv programma ‘Het Huis’ vertelt Filip Peeters openhartig over het misbruik in het Heilig Hartcollege in Tervuren. 

Hij had geluk en kon eraan ontsnappen maar heel wat medeleerlingen moesten het ontgelden. Ze werden het slachtoffer van de ‘vieze paters’ en de directeur van het internaat.

“Dan riep hij leerlingen naar zijn bureau: ‘Kom eens hier, ik ga uw hemd in uw broek steken.’ Met de bedoeling de leerlingen op intieme plekken aan te raken. Maar ik was mondig en weigerde. ‘Ik zal dat zelf wel doen’, antwoordde ik”, deelt Filip mee aan Dag Allemaal.

Volgens Filip zorgde zijn mondigheid ervoor dat hij in het voorlaatste jaar moest veranderen van school. “Er werd gefoefeld met mijn punten en ik moest van school veranderen’, klonk het. ‘Ik ben er zeker van dat als ik de directeur had laten begaan, ik veel betere punten gehad had”, aldus Filip.

Feiten die je vaak hoort terugkeren als het gaat over gans het misbruikdossier in de katholieke kerk. Vaak werden ook kwetsbare slachtoffers uitgekozen die net een ouder of zo hadden verloren, waardoor er weinig weerbaarheid was.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.