We leven in een maatschappij waar het geen taboe meer zou mogen zijn om je te uiten hoe je je voelt. Ben je een vrouw maar voel je je een man, of omgekeerd? Ben je een vrouw, maar voel je je man noch vrouw, het is allemaal oke.

Ook Elodie Gabias heeft zich nooit echt meisje-meisje gevoeld. Maar verwarrend vond ze het niet toen ze vrouwelijke vormen kreeg.

“Toen ik klein was en liever voetbalde dan met de poppen te spelen, bewonderde ik jongens wel. Mannen hebben het op zoveel vlakken makkelijker dan vrouwen. Denk maar aan je regels. Ik doe nu mee met ‘Bloedserieus’, een campagne op VRT MAX om maandstonden bespreekbaarder te maken”, zegt ze in Humo.

Jammer genoeg is ook dat nog altijd nodig en rust ook daar nog altijd een groot taboe op. En dat taboe wil Elodie doorbreken.

“Vroeger op school zou ik me kapot geschaamd hebben als iemand me met een maandverband naar de toiletten had zien stappen, en vandaag is het nog altijd een beetje een taboe. Als ik dingen post over mijn regels, merk ik hoe hard het leeft. Laatst had ik een filmpje op TikTok gezet over hoe pijnlijk het is om een tampon in te brengen op het eind van je maandstonden, als het daar vanonder al wat droger is – je voelt dat ding zitten en je gaat er raar van stappen. Het lijkt iets stoms, maar het trok meteen gesprekken op gang. Ik ben dan misschien niet into het klimaat, maar onze blik op ons lichaam normaliseren: daar wil ik me graag voor inzetten.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.