Haar mama zal niet meer genezen

Het valt maar moeilijk te aanvaarden dat één van je ouders ongeneeslijk ziek is. Ook Evi Hanssen moet leven met dat nieuws, want haar mama zal nooit meer genezen van de kanker waar ze tegen vecht. Arlette is amper 75 jaar.

“Mijn mama zegt zelf dat haar leven compleet is. Als iemand bereid is om zijn leven te rekken, dan sta ik mee te supporteren. Maar dat is niet het pad dat mijn mama wil bewandelen. Iedereen beleeft kanker op zijn eigen manier”, zegt Evi in Het Laatste Nieuws.

Evi en Arlette hebben zich sinds het nieuws weten ze verzoenen met de dood, en dat is iets wat voor veel mensen bijzonder gek in de oren klinkt en bijna als onmogelijk.

“Maar dit is gewoon hoe onze familie het aanvoelt. Net door je te verzoenen met de dood, kan je nog alles uit het leven halen. Het zou zonde zijn om het verdriet en het gemis dat absoluut nog komt, de fantastische momenten die mijn mama nog beleeft te laten overschaduwen.”

Arlette en haar dochter gaan het onderwerp dan ook niet uit de weg en praten er openlijk over. Zo bespreken ze wat ze moeten doen als Evi haar stiefvader ernstig ziek wordt en wordt er gezorgd dat alles in orde is bij de notaris.

“Maar we praten ook over de leuke alledaagse dingen. Over de familie, het dorp, of we halen oude foto’s boven. Ze leeft, dus dan heb je het over het leven.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.