Ze gaan er goed mee om

Je eigen kind(eren) moeten vertellen dat je ongeneeslijk ziek bent is al hartverscheurend, maar het wordt soms nog hartverscheurender als er ook jonge kinderen zijn aan wie je het nieuws moet overbrengen.

Arlette, de mama van Evi Hanssen, vond het al moeilijk om het nieuws tegen haar dochter te vertellen. Maar ze koos er ook voor om het zelf tegen Mac en Scout, de zonen van Evi, te vertellen.

“Ze legde uit dat de ‘beestjes’ terug zijn en dat ze deze keer met zo veel zijn dat ze er niet meer van zal genezen. Maar ze beloofde hen ook dat ze nog veel leuke dingen samen gaan doen. ‘Jullie gaan me nog zo vaak zien dat jullie je uiteindelijk zullen afvragen: is oma er nu alwéér’”, lacht Evi wanneer ze het vertelt in Het Laatste Nieuws.

Gelukkig namen de kinderen het goed op en wist de oudste zoon van Evi het meteen een plaats te geven. “Ik vind het heel erg dat oma gaat sterven aan kanker, maar als zij niet verdrietig is, dan ga ik daar ook niet  elke dag verdrietig om zijn.”

Arlette heeft ervoor gekozen om geen chemokuur meer te starten en het niet langer te rekken dan ze aankan. En dat vind Hanssen prima. “Ze kan zelf beslissen over hoe ze het leven wil leven. Ook al is het niet meer voor lang. En mijn mama heeft een fantastisch leven gehad. Ze snapt niet waarom ze zich nog een jaar elke dag slecht zou moeten voelen om dan een half jaar langer te leven.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.