Met haar nieuwe single Nacht, die uitkomt op 02.12.’22, schreef Femke Verschueren (22) een lied dat aan alle vrouwen en aan iedereen die zich onveilig voelt thuis of op straat de kracht geeft om eindelijk alleen te kunnen, alleen te durven. Een belangrijk lied, met een thema dat helaas vreselijk actueel is, een lied waar te veel mensen nood aan hebben.

De promo voert Femke volledig zelf. Dat proces deelt ze via een Instagram- en TikTok-dagboek met in totaal zo’n 60.000 volgers. Zo bereikt ze haar publiek zelf rechtstreeks en wordt ze overstelpt door warme reacties van herkenning.

Je bent 14 en voor het eerst een avond alleen thuis. Je past op je broertje dat al lang slaapt. Het is donker, bij ieder klein geluid schrik je en knip je je nachtlampje aan.

Je bent 22 en onderweg naar je kot na een nachtje stappen. De straten zijn verlaten, maar toch ben je bij iedere hoek bang om die om te slaan. Je klemt je sleutels tussen je vingers, voor de zekerheid.

Je bent 38 en eindelijk nog eens goed gaan feesten met je vriendinnen, je wandelt naar huis met je jas strak dicht over je kleedje, je probeert niet te denken aan de schunnige opmerkingen die je op de heenweg al kreeg.

Vanaf 02.12.’22 is er een lied dat in al deze situaties door je koptelefoon of speakers kan knallen. Met haar nieuwe single Nacht schreef Femke Verschueren (22) een lied dat de kracht geeft aan alle vrouwen en aan iedereen die zich onveilig voelt thuis of op straat om eindelijk alleen te kunnen, alleen te durven.

Het verhaal achter Nacht
Exact 15 jaar geleden pleegde een gemaskerde, gewapende man een overval op de schoenenwinkel waar Femke, haar mama en haar zussen aan de kassa stonden. Ze was zeven. Ondanks de goede slachtofferhulp, achtervolgt dit trauma Femke tot vandaag. Daarbij worden haar angsten iedere dag versterkt door de honderden keren dat ze als vrouw op brutale wijze wordt nageroepen op straat.

In 2019 bleek Femkes angst, en die van vele vrouwen, meer dan terecht. In dat jaar werd Julie Van Espen gruwelijk vermoord tijdens een simpele fietstocht in Antwerpen. De enige manier om met het radeloze, extreem onrustige gevoel dat deze gebeurtenis opwekte om te gaan, was voor Femke: schrijven. Een lied, met de titel Nacht. Een strijdlied voor alle vrouwen en voor iedereen die zich onveilig voelt alleen. Een belangrijk lied, met een thema dat helaas vreselijk actueel is, een lied waar te veel mensen nood aan hebben.

Videoclip – of is het een kortfilm?
In maart 2022 leerde Femke Tineke Baes kennen op de set van Tinekes afstudeerproject aan NARAFI, waarin Femke de hoofdrol speelde. Omdat Tineke zich nauw verbonden voelt met het onderwerp van Nacht, stemde ze toe om de videoclip te regisseren. In die clip, die ook op 02.12.’22 wordt gereleased, zie je de angsten die Femke op dagelijkse basis overvallen, verpersoonlijkt in mannen met maskers, in achtervolgende voetstappen die van iedereen kunnen zijn. Femke gaat op zoek naar een manier om contact te leggen en eindigt steeds oog in oog met sympathieke personages, die haar alleen maar willen helpen. Al sluit dat hervallen in paniek niet uit.

Zonder label, mét TikTok
Vanuit een ontembaar geloof in de kracht van muziek en van een eigen, uniek verhaal, heeft Femke besloten om Nacht uit te brengen onder eigen beheer, zonder label. Zo zullen de rechten overigens eerlijk verdeeld worden onder de mensen die het nummer daadwerkelijk hebben geschreven; Femke in samenwerking met de jonge Nederlandse muzikanten en producers Willem Van Dijk en James Burki. Ook de promo voert Femke volledig zelf. Dat proces deelt ze via een Instagram- en TikTok-dagboek met in totaal zo’n 60.000 volgers. Zo bereikt ze haar publiek zelf rechtstreeks en wordt ze overstelpt door warme reacties van herkenning. De videoclip kwam tot stand met dank aan de steun van tientallen mensen die bijdroegen via een crowdfundingcampagne. Steunen kan nog tot januari 2023, want op 20.01.’23 en 21.01.’23 geeft Femke haar allereerste intieme liveconcerten met pianiste om de donateurs te bedanken.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Show24