Rijk word je er anders niet van

De echte boekenliefhebber heeft ongetwijfeld ergens in zijn of haar boekenkast een boek liggen geschreven door een BV of een boek over een BV. Elk jaar verschijnen er wel een aantal boeken die kan gelinkt worden aan een bekende medemens.

Rijk worden BV’s er nochtans niet van en de eventuele schrijver in kwestie ook niet. “Per verkocht boek ontvangt de schrijver een bedrag: de zogenaamde royalty’s. Die liggen rond de 10% Als je boek dus 20 euro kost, krijg je daar als schrijver 2 euro van. Vanaf 4.000 verkochte exemplaren zit je aan een mooie royalty”, zegt Marianne De Baere, die zelf bij een uitgeverij werkt.

In Vlaanderen word je er niet rijk van, maar in Groot-Brittannië of de VS ligt dat helemaal anders. Daar krijgen de celebrity’s riante voorschotten nog voor het boek is verschenen. Al kan het bij ons ook gebeuren.

“Zonder namen te noemen, een BV kreeg ooit 50.000 euro voorschot van een Nederlandse uitgeverij, maar dat boek bleek een grote flop.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.