Tanja zei ‘nee’

In 2017 kwam het begrip #MeToo steeds meer in het straatbeeld. Heel wat vrouwen bleken al ervaringen te hebben gehad met ongewenst gedrag, maar het was pas nu dat sommigen daarmee naar buiten wilden treden. Ook Tanja Dexters heeft zo’n situaties meegemaakt.

“Ik ben geregeld met mannen uit de media of de muziekbusiness uit eten gegaan om zaken te bespreken. Vaak vroegen ze me na het eten: ‘Wil je thuis nog iets drinken?’ – je kent dat. Mijn antwoord was elke keer: ‘Nee’. Heel kordaat”, zegt Tanja in Humo.

Aandringen bij Tanja had geen nut, want haar antwoord zou onveranderd blijven. Tanja had de mannen ook niet nodig om haar dromen waar te maken.

“Toen ik wilde zingen en voor tv werken, had ik binnen de drie maanden een eerste single en een job bij de VRT. Pas op, er zijn zeker situaties waarin mannen hun macht misbruiken, en het is goed dat we daar met z’n allen alerter voor zijn. #MeToo is een belangrijke beweging.”

Door ‘nee’ te zeggen heeft Tanja niet meteen het gevoel dat ze veel kansen heeft gemist. Wel door ‘nee’ te zeggen tegen programma’s. Zo zou ze op zoek gaan naar een man in ‘Wie wordt de man van…’. “Maar tijdens de voorbereidingen werd ik oprecht verliefd. Ik heb de boel afgezegd. Daarna kon ik een samenwerking met die zender wel vergeten. Ergens begrijp ik dat wel – het programma haalde hoge kijkcijfers – maar ik wilde niet valsspelen en liegen.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.