Ze doen het niet voor het geld

Een eigen biografie op de markt brengen, heel wat BV’s dromen ervan. Ook Willy Sommers bracht een eigen biografie op de markt naar aanleiding van zijn vijftigjarige carrière. Maar dat werd geen even groot succes als zijn CD’s.

Van het boek werden amper 4000 exemplaren verkocht. En ook zanger Christoff verkocht van zijn boek amper exemplaren.

“Je moet zeker geen boek uitbrengen om er geld aan te verdienen. Je kan enkel terecht in Vlaanderen, een klein gebied. Willy Sommers of Jacky Lafon zijn nu eenmaal geen figuren die in het buitenland bekendheid genieten, zelfs niet in Nederland”, klinkt het bij schrijver Tom Botte in Dag Allemaal. Hij schreef al heel wat boeken voor onze bekende medemens.

De BV’s doen het meestal ook niet voor het geld, maar eerder uit prestige of omdat de BV ervan droomt om een eigen boek op de markt te brengen.

“Om als uitgeverij echt winstgevend te zijn, moet je toch een paar duizend boeken verkopen. Maar ik mag niet klagen, want de gemiddelde verkoop van een boek in Vlaanderen is amper 44 exemplaren. Dat is belachelijk weinig, zeker als je weet dat de kookboeken van Pascale Naessens mee in dat gemiddelde zitten.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.