Jaren geleden liep Bart Peeters tinnitus op, een gehoorprobleem waarbij men geluiden hoort die anderen niet horen zoals een fluittoon, een piep, een ruis, gerinkel,… Meestal ontstaat deze aandoening door blootstelling aan zeer luide muziek en bij Bart was dit ook zo.

Hij liep de aandoening op tijdens een opname van het AVRO-programma ‘Lalala Live’ in 1996. “Bart speelde drum en wilde zij n koptelefoon stiller zetten”, herinnerde Jean Blaute zich. “Maar het bakje met het volumeknopje was omgevallen. Het stond onhoudbaar luid, maar in plaats van zijn hoofdtelefoon af te gooien, bleef Bart voor de show doorgaan”, aldus Jean aan Dag Allemaal.

“Na het optreden draaide hij compleet weg en moest hij naar het ziekenhuis. Daarna had hij dus jarenlang last van tinnitus.

Inmiddels is hij daarvan verlost maar er is iets in de plaats gekomen namelijk hyperacusis. En of dit zoveel beter is dan die tinnitus valt te betwijfelen.

Een echte medische behandeling tegen hyperacusis is er niet. Wel kunnen oordopjes helpen om harde geluiden af te zwakken en een hoorapparaat kan bepaalde klanken dempen, verneemt Dag Allemaal.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.