Bart Peeters maakte bekend dat hij eindelijk van zijn tinnitus verlost is. Maar daar tegenover staat dat hij nu last heeft van hyperacusis. Dit betekent dat hij overgevoelig is voor geluid.

“Muzikanten hebben maar twee mogelijkheden: doof worden óf overgevoelig voor geluid”, zegt Bart gelaten aan Dag Allemaal.

Voor hem is ’t dus het tweede geworden. Hij liep destijds tinnitus op tijdens een opname van ‘LaLaLa Live’. Hij heeft uiteindelijk zijn levensstijl omgegooid. “Bij een concert van Metallica vlak voor een podium gaan staan, zoiets kan echt niet meer”, bekent de zanger.

Wie aan hyperacusis lijdt, is overgevoelig voor geluid en hoort té goed. Ook de gewone, dagelijkse geluiden zoals spelende kinderen of een rinkelend bestek worden amper nog verdragen. De ergste nachtmerrie voor een muzikant dus, zo verneemt Dag Allemaal.

Een medische behandeling ertegen bestaat niet. Men kan enkel oordopjes gebruiken om de harde en pijnlijke geluiden af te zwakken en ook een hoorapparaat kan helpen om bepaalde klanken te dempen.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.