Online criminelen beperken hun werkterrein al lang niet meer tot het misbruiken van de naam en/of het gezicht van bekende medemensen om nietsvermoedende burgers op te lichten. Tegenwoordig is er ook nog een nieuwe ‘rage’.

Hierbij worden valse beelden van, onder meer, bekende vrouwen in Evakostuum verspreid via de socials. Oplichters nemen dan een foto van het gezicht van een BV en monteren er met Photoshop een ontkleed lichaam bij. Ook via AI worden zulke foto’s steeds vaker samengesteld. “Een verontrustende trend die vanuit de VS komt overgewaaid”, zegt een expert terzake.

Miss België 2020 Celine Van Ouytsel is één van de BV’s die al door dergelijke praktijken getroffen werd. En ze was er helemaal niet goed van toen het haar overkwam. “Ik was gedegouteerd. In shock zelfs. Daarom heb ik ook klacht ingediend”, vertelde ze hierover recent aan TV Familie.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.