We hebben Jan Kriekels leren kennen via het programma ‘The Sky is the Limit’ als excentrieke zakenman en kunstliefhebber. De topman achter Jaga, een internationaal bedrijf in radiatoren en convectoren, stelt wereldwijd 600 mensen te werk en was in 2022 goed voor een omzet van 50 miljoen euro. 

En toch vindt hij het jammer dat zijn bedrijf in België amper bekend is. “Negentig procent van onze producten gaat naar het buitenland, amper tien procent van onze bestellingen is voor Belgen. Typisch, een Belg koopt liever rommel uit China, buitenlanders komen van heinde en ver naar ons, omdat ze weten dat hier kwaliteit wordt gemaakt.”, vertelt hij aan ‘Dag Allemaal’. En wie denkt dat hij het bedrijf leidt als een doorsnee zakenman heeft het helemaal mis. Het bedrijfsgebouw is geen saai kantoorgebouw, integendeel. Nergens saaie bureaus, wel muren vol kunst en enkele van jans bekende tongzetels, naar het logo van de Rolling Stones. En er is meer! In het gebouw zijn zelfs enkele zandstranden aangelegd omringd door duizenden planten en geluidsboxen spelen het gezang van exotische vogels af. Waarom?

Wel Jan wil continu de creativiteit triggeren van zijn personeel. En hiervoor wil hij zelfs heel ver gaan. Zo nam hij 100 man personeel mee naar het excentrieke festival Burning Man in de woestijn van Nevada. “Hier werken veel boerenzonen, die nog nooit op een vliegtuig hadden gezeten. Als je die gasten drie weken loslaat in de woestijn, omringd door kunstenaars en levensgenieters, krijg je magie. We zijn teruggekomen als een entiteit en gaan voor elkaar door het vuur nu.”, klinkt het nog. 

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.