Steeds vaker én steeds meer BV’s zijn te zien in nepadvertenties op sociale media. Via sensationele titels boven dikwijls zéér slecht gefotoshopte beelden proberen oplichters zo hun slag te slaan. Onder andere Natalia was meerdere keren het slachtoffer van internetcriminelen die onder meer valse beelden verspreiden waarop de zangeres geboeid afgevoerd wordt.

Wat opvalt bij dergelijke berichten is dat ze vol subtiele schrijf- of typfouten staan. Zo wordt ze in een titel Natalia Druyst genoemd, terwijl haar achternaam Druyts is. De modale scroller leest hier echter al vlug over. Natalia’s manager doet dan ook een oproep om niet in de val te trappen.

“Trap hier alstublieft niet in, beste mensen”, zegt Stijn Peeters in TV Familie. “Wij geloven dat het overgrote deel van de mensen slim genoeg is om zulke nepberichten niet als waarheid te aanzien”, vervolgt hij. “En telkens wij zo’n bericht zien, rapporteren we dit bij het kanaal in kwestie, maar verder valt er bitter weinig tegen te doen”, betreurt de manager. “Het is dweilen met de kraan open. Want al snel duiken er dan nieuwe fake berichten op. Het is werkelijk een heel trieste zaak.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.