Ook al lijkt ze opnieuw te zullen overwinnen

Onlangs raakte bekend dat actrice Martine Jonckheere na 16 jaar opnieuw tegen de vreselijke K-ziekte vecht. En net als 16 jaar geleden moest ze ook deze keer een amputatie ondergaan die haar romp voorgoed zou veranderen.

In een reeks wekelijkse columns in Het Laatste Nieuws houdt Martine het publiek op de hoogte van hoe het met haar gaat op haar weg naar herstel.

In een van die columns vertelt ze dat de angst of ze nu definitief van haar ziekte verlost is heel erg aanwezig blijft, ook al hoeft ze dan geen chemo te krijgen: “Manifesteren zich over enkele jaren geen uitzaaiingen? Echt gerust ben ik er niet in”, klinkt het.

Om latere uitzaaiingen te voorkomen zal Martine gedurende vijf jaar elke dag een pil moeten nemen die alle hormonen uit haar lijf jaagt. Geen pretje want ze weet uit ervaring dat het een pil met veel neveneffecten is. Gelukkig krijgt ze nog even tijd alvorens de behandeling van start gaat. Tijd die ze opvult met onverwachte leuke dingen. Zoals een reünie met ex-collega’s: “Voor mij was het een uitgemaakte zaak dat ik niet aanwezig zou kunnen zijn, omdat zelf rijden nog niet aan de orde is. Maar ze stuurden een taxi. Het weerzien was fantastisch en ze waren verrast door mijn aanwezigheid.”

Al was ook duidelijk dat sommige collega’s zich maar moeilijk een houding wisten te geven tegenover haar. Iets waar Martine echter begrip voor heeft: “Er hangt nog steeds een taboe rond mijn ziekte. Zelf probeer ik zo normaal mogelijk te doen en het onderwerp te vermijden.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.