Fijn nieuws uit Nederland: hun versie van het Eén-programma Het Hoge Noorden scoort ontzettend goed. Het Hoge Noorden wordt momenteel uitgezonden op NPO1 en wordt wekelijks door meer dan 1,5 miljoen Nederlanders gevolgd. Na het Vlaamse succes van dit format, dat werd ontwikkeld door Annemie Struyf en regisseur Kristel Waterloos in huis bij VRT, wordt het nu dus ook buiten de landsgrenzen gesmaakt. Bij ons konden de twee seizoenen rekenen op gemiddeld 1.073.875 kijkers (Live+7, 4+) in totaal.

Annemie Struyf: “Het succes van Het Hoge Noorden in Nederland verrast me niet helemaal, want onze eigen versie op Eén werd al massaal door de Nederlanders bekeken. Op mijn sociale media was het overduidelijk: de respons uit Nederland was enorm, enthousiast en hartverwarmend. Kristel Waterloos en ik hebben het format helemaal zelf bedacht en vormgegeven. We hebben met de Nederlanders ook onze “keukengeheimen” gedeeld, tips en adviezen gegeven om hun eigen versie uit te werken. Dan doet het deugd om te merken dat ons format nu zo aanslaat bij de noorderburen. We zijn blij en trots dus. Zelf zijn we nu volop bezig met het uitwerken van onze derde reeks van Het Hoge Noorden. Beloofd: dat worden weer unieke, straffe en verrassende verhalen.”

Jan Slagter, directeur Omroep MAX in Nederland: “Ruim 1,5 miljoen Nederlanders kijken wekelijks naar Het Hoge Noorden, vakkundig gepresenteerd door Dionne Stax. Het is een programma met aandacht voor stellen en gezinnen die kiezen voor een nieuw bestaan in de prachtige natuur, ver weg van onze hectische maatschappij. Zij leven een leven waar veel mensen geregeld naar verlangen of – in elk geval – bewondering voor hebben. Het Hoge Noorden inspireert, vermaakt én ontspant.”

In Het Hoge Noorden trekt Annemie Struyf (in de Vlaamse versie) door Noorwegen, op bezoek bij landgenoten die in het Hoge Noorden een nieuw leven willen beginnen. Dat verhuizen loopt niet altijd van een leien dakje. Want emigreren naar een wondermooi, maar heftig land als Noorwegen is sowieso geen makkelijke opdracht. “Waarom verhuizen jullie naar het noorden en de koude, terwijl jullie ook naar het zuiden en de zon kunnen trekken?” is de grote vraag die nieuwkomers in Noorwegen vaak krijgen. Toch kiezen vele Vlamingen voor een leven daar.

Net als met haar succesvolle reportagereeksen in Frankrijk en Spanje geeft Annemie met Het Hoge Noorden een verrassende en hartverwarmende inkijk in de diepgewortelde cultuur en het adembenemende natuurschoon van de Noren. Het Hoge Noorden is vooral een meeslepende reeks over dromen en verlangens, vallen en opstaan, en weer verder gaan.

Het resultaat is een hartverwarmende reeks, in een verbluffend decor van fjorden, sneeuw, ijs en noorderlicht. Op Eén waren er al twee succesvolle seizoenen te zien, Annemie werkt momenteel aan het derde seizoen van de reeks.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.