Schlagerkoning Christoff zit met de handen in het haar. Hij moet immers lijdzaam toezien hoe iedere week meer dan tien valse profielen van hem op sociale media verschijnen, zo vertelt hij aan Dag Allemaal. Via chatsessies langs die nepprofielen proberen cybercriminelen vervolgens om de fans van de zanger onbestaande, dure vip-tickets of concertabonnementen aan te smeren.

“Ze gebruiken mij dus om mijn fans geld af te troggelen”, zucht Christoff. “Om dat te bereiken maken ze de mensen van alles wijs. Onlangs kwam er na een concert een dame naar mij toe die vroeg wat ik vond van de jurk die ze aanhad, ‘want we hebben dat toch besproken?’ Toen ik zei dat ik geen idee had waar ze het over had, zei ze verbaasd dat we toch urenlang gechat hadden. Dat was dus niet met mij, maar met iemand die zich als mij voordeed. Dat is een heel eng gevoel” huivert de zanger. “Op het einde van het gesprek vroeg die persoon om 10.000 euro van haar te lenen, via bitcoins. Die vrouw heeft gelukkig niet betaald, maar ze had een pak geld kwijt kunnen zijn.”

Om die schandelijke praktijken te stoppen, zag Christoff zich genoodzaakt drastische maatregelen te nemen: Hij heeft iemand in dienst genomen om zijn sociale media 24/7 te monitoren en de fakeprofielen aan te geven bij de grote internetbedrijven. “Het is heel erg dat het zover moest komen, maar ik zag geen andere uitweg” verklaart hij. “We hebben het gerecht al ingeschakeld, want ik ben van plan om klacht in te dienen. Daarmee wil ik mijn collega’s en mezelf beschermen.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.