Margriet Hermans onthult in Primo dat ze lang een verstokte roker was. “Ik begon te roken op mijn veertiende en ik ben gestopt op mijn 24ste… om dan op mijn 27ste weer te herbeginnen. Stom hé?”

De zangeres begon ermee zoals zovelen, door vrienden en vriendinnen op school. En ook haar hele omgeving, behalve haar moeder rookte toen. “Mijn vader rookte, mijn broers, al mijn vrienden… Dat was toen echt een sociaal gebeuren”, blikt Margriet terug.

Omdat in die tijd overal gerookt werd, ging ook Margriet meer en meer roken zodat ze op een bepaald ogenblik met piepende longen het podium op moest. “Niet normaal. En als ik me ’s nachts in bed draaide, hoorde ik mijn longen gewoon piepen. Goh, ik denk dat ik zeker een pakje per dag rookte”, bekent de zangeres.

Op haar 31ste drukte Margriet de sigaret definitief uit omwille van gezondheidsredenen. Ze kwam toen 22 kg aan. “Ik zocht een vervangmiddel en dat werd eten”, verklapt ze.

Volgens de artieste moet de overheid nog meer inzetten op het ontraden van roken. En dat verwoordt Margriet best sterk in Primo. “Eigenlijk moet je roken in de marginaliteit plaatsen. Als ik mensen op straat zie roken, denk ik: ‘Zo marginaal dat je hier staat te roken!.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van show24.be

Door Ileana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.